ANTRENMANIN KALP VE DOLASIM ÜZERINDE ETKISI
   Kanin kalbe giris ve çikisi
 

<<ANTRENMANIN VÜCUTTA EN ETKILI OLDUGU ORGANIMIZ KALPTIR >>

 

  Dis görünüs olarak yumrugumuz büyüklügünde kastan yapilmis bu ponpa , kusursuz bir tasarim ve ayni zamanda , dünyanin en güçlü ,en uzun ömürlü ve en verimli is makinasidir.

  1 günde vücudumuzdaki bütün kanin 1000 tam devir yapmasini saglar.Uyku halinde bile  saatte yaklasik 340 lt kan ponpalar.Antrenman ve müsabakalarda dahada temposunu artirarak saatte 2.220lt ye ulasir.Ponpalanan kan yaklasik 20 sn de tüm vücudu dolasir ve böylece aktif dokulara gerekli kani temin ederek vücudun isisini sabit tutar.

Dolasim sistemi

ANTRENMANIN KALP ÜZERINE ETKISI
ANTRENMANIN DOLASIM ÜZERINE ETKISI

 Anternmanin Kalp üzerinde çok çesitli etkileri vardir.Bu etkileri söyle siralayabiliriz

1-Normal kalp agirligi 300-350 gr.dir.Planli yapilan antrenmanlarla kalp ,saglikli büyür agirligi  450-500 gr.ma kadar yükselir.

2-Kalp odaciklarinin hacmi büyür.Kalp odaciklarinin büyümesi ile kalbin hem içerisine aldigi kan miktari artar, hem de 1 dk.lik volümü yükselir.

3-Antrenmanlar sonucunda kalp kaslarinda hipertrofi denilen gelisme ,kalinlasma , kuvvetlenme meydana gelir.Kalbin ponpaladigi kan daha bir güçlü olarak organizmaya dagilir.

4-Kalp adalelerindeki kilcal damarlar antrenmanlarla çaplarini genisletirler.Bu gelisimler ile kalp adalelerine gelen O2 miktari artar.Daha fazla kan daha fazla O2 ortaminda çalisan kalp , yüklenme esnasinda zorlanmadan çalisir.

5-Kalpte hazir depo edilen bir kan miktari vardir. Kalp her atista içerisinde bulunan bütün kani disari atmaz.Atilmayan ve kalpte kalan bu miktara hazir depo denir.Antrenmanla kalp odaciklari büyüdügünden kalpteki hazir depo miktari ile organizmaya daha fazla kan depolanir.Bu ise ,ani yük altinda bile organizmanin gerekli enerji ve oksijene sahip olmasi ile de güç veriminin artmasini saglar.

 

 Anternmanin Dolasim üzerinde çok çesitli etkileri vardir.Bu etkileri söyle siralayabiliriz

1-Düzenli anternmanlar sonucu Max.Kalp.Dk.volümü de artar.Bazilarinda 18-20c/dk ya çikar.Çok yüksek kondisyonlu birinde 42 c/dk.ya çiktigi görülmüstür.

2-Antrenmanli kisilerde nabiz daha az atar.

3-Yüklenme sonrasi sporcularda nabiz daha çabuk normale iner.

4-Zamanla sinuzal barikardi meydana gelir, nabiz 60 in altina iner.

5-Antrenmanli kisilerde kanin kaslara ve iç organlara dagilimi daha mükemmeldir.

6-Antrenmanli kisilerin dolasim sisteminde ,daha fazla O2 tasinir.