BEDEN EGITIMI ÖGRETMENLERININ HENTBOLE YÖNLENDIRILMESI VE MOTIVE EDILMESI

GIRIS

   Okullarda hentbol sporunun yayginlasmasi ve gelismesi, beden egitimi ögretmenlerinin hentbole motive edilmesi bu ögretmenlerin katkilari hentbol takimlarinin alt yapi çalismalari için büyük önem tasimaktadir.

  Okullarda sporun gelismesinde beden egitimi ögretmenlerine önemli görevler düsmektedir. Genellikle beden egitimi ögretmenlerinin spor hakkindaki ilgi ve bilgisi, okullarda öncelikli olarak yapilacak spor aktivitelerini belirlemektedir. Ögrencilerin beklentilerine cevap verme ve onlari yönlendirme konusunda beden egitimi ögretmenlerinin duyarli davranmalari gerekmektedir. Okullarda hentbolün gelismesini, takim ve oyuncu sayisinin artmasini istiyorsak öncelikli olarak beden egitimi ögretmenlerini hentbole motive etmeliyiz. Bunu saglamak için de öncelikle beden egitimi ögretmenlerinin gereksinimlerini ortaya koymamiz ve bu ortami saglayacak önlemleri almamiz gerekir. Ancak bu gerekli ortam olusturulduktan sonra beden egitimi ögretmenleri daha kolay hentbole yönlendirilebilir.

2. BEDEN EGITIMI ÖGRETMENI OLACAK ÖGRENCILERI HENTBOLA MOTIVE EDICI BAZI ÖNERILER

   Beden egitimi ögretmenlerinin hentbole motive edilmesine yüksekokul programlarinda baslamalidir. Her ülkenin beden egitimi ve spor yüksekokullarindaki sistem farkli olabilir. Fakat bu ülkeler de kendi sistemlerinde beden egitimi ögretmeni yetistiren kurumlarinda bu problemi asgari ölçüde çözmeye çalismalidirlar. Beden egitimi ögretmeni olmak üzere egitim alan ögrencilere hentbol sporunun ögretilmesi, benimsetilmesi ve uygulatilmasi hentbol sporunun gelisimi için vazgeçilmez bir unsurdur.

Bu amaçla uygulanabilecek bazi öneriler:

Beden egitimi ögretmeni yetistiren yüksek spor okullarinda hentbol sporunu özendirici çalismalar yapmak, ögretim programlarinda hentbol için gereken yerin verilmesini saglamak, buradaki uzmanlik hentbol dalini ve ögretim üyelerini federasyon ve diger yollarla motive etmek gereklidir.

Hentbol bransiyla ugrasan sporculari beden egitimi ögretmenligine yönlendirerek ana bransi hentbol olan beden egitimi ögretmenlerinin sayisini ve kalitesini arttirmak.

Hentbol derslerine gereken önemin verilerek, hentbol bransini yapmis, yüksekokula giren ögrenciler mutlaka ögrenim aldiklari süre içerisinde antrenörlüge yönlendirilmelidir. Ögretim görevlileri tarafindan ilk ve orta ögretimlerde takim çalistirmalari istenmeli ve tesvik edilmelidir.

Daha önceden hentbol oynamamis ögrencilere uygulama ve teori dersleri kapsamli bir sekilde verilmeli ve hentbol sporunu özendirici hale getirecek ders programlari uygulanmalidir.

Üniversitelerde okul içinde düzenlenecek hentbol, plaj hentbolü vb turnuvalar ögrencilerin bu sporu keyifle uygulamalarini saglayacaktir. Ayni sekilde kendilerinden de ilk ve orta ögretimlerde takim çalistirmalari istenebilir ve onlar arasinda turnuvalar düzenlenebilir.

Üniversiteler arasi özel hentbol turnuvalari düzenlenebilir. Bu turnuvalarda sadece üst seviye degil hentbole yeni baslayanlar için de gruplar olusturulmalidir. Böylece daha önceden hentbol oynamamis ögrencilerin de bu turnuvalara katilmalari saglanmalidir.

EHF özellikle beden egitimi ögretmenlerinin katildigi okullara yönelik turnuvalara katki saglayabilir veya uluslar arasi bu tür organizasyonlari destekleyebilir.

Spor yüksek okullarinda hentbol fan klüpleri kurulabilir. Bu klüp içerisine sadece bransi hentbol olan degil hentbolle yeni tanismis ögrenciler de alinmalidir. Bu fan klüplere üye olanlar ögretmen olduklarinda da birbirleriyle iletisim kurarak hentbol üzerine yardimda bulunabilirler. Teknik ve maddi anlamda yardimlasma meslek hayatina atildiklarinda da devam edebilir.

Ögrencilerin hentbol maçlarini canli olarak izlemeleri iyi bir motive yöntemi olacaktir. Ögrenciler il içi ve il disi önemli maçlara ve sampiyonalara götürülmeli ve buna yönelik organizasyonlar yapilmalidir.

Her Avrupa ülkesinde uygulanan hentbol egitimi, beden egitimi ögretmeni ve antrenörlük egitimi gibi konularda EHF’nin koordinatörlügüyle bilgi alisverisinin saglanmasi hentbol kalitesinin ve iletisimin artmasini saglayacaktir.

3. BEDEN EGITIMI ÖGRETMENLERINI HENTBOLE YÖNLENDIRECEK VE MOTIVE EDECEK ÖNERILER

   Okullarda hentbol sporunun gelismesi ve beden egitimi ögretmenlerinin hentbole motive edilmesiyle hentbol takimlarinin kurulmasi altyapi hentbol çalismalari için öncelikli önem tasimaktadir.

Okullardaki ögrenciler her ne kadar hentbole ilgili olurlarsa olsun beden egitimi ögretmeninin bu konudaki egilimi çok önemli ve etkindir. Ilk ve orta ögretime bakildiginda okullarda yapilacak olan spor aktiviteleri beden egitimi ögretmeninin bilgi ve ilgi alanina dayanir. Bunu saglamak için öncelikle beden egitimi ögretmenlerinin ihtiyaçlarini ve gereksinimlerini ortaya koymamiz, gerekli tedbirleri almamiz gerekir.

Beden egitimi ögretmenlerinin temel bazi gereksinimlerini ve bunlari karsilamak için bazi önerileri su sekilde siralayabiliriz;

3.1. HENTBOL SPORU HAKKINDA YETERLI BILGI VE DONANIMA SAHIP

OLMAK

Okullarda beden egitimi ögretmenlerini hentbol sporuna yönlendirmek ve motive etmek için öncelikle yapilmasi gereken bilgilendirme olmalidir. Okullardaki ögretmenler tam olarak hakim olamadiklari spor branslarini yapmaktan çekinmekte ve takim olusturma derslerde uygulama gibi etkinliklerden kaçinmaktadirlar. Bunun önüne geçebilmek için beden egitimi ögretmenlerine hentbol bransiyla ilgili bilgiyi nasil götürürüz sorusuna cevap aramaliyiz.

3.1.1. Hentbol Seminerleri

Uzman hentbol antrenörlerinden ve egitimcilerden olusan bir ekiple beden egitimi ögretmenlerine iller bazinda hentbol oyunu, antrenmani ve kurallari ile ilgili seminerler verilebilir. Hentbol oyununun kurallarini, oynanma seklini, sporcu seçme ve yetistirme yollarini, antrenman ilkelerini ve uygulamalarini içeren bilgilerin sunuldugu hem teorik hem de uygulamali seminerler yararli olacak hem de motive edecektir.

EHF ülkeler arasi bilgi isbirligini saglamak amaciyla beden egitimi ögretmenlerin egitimine yönelik seminerleri organize edebilir.

3.1.2. Interaktif Egitim

Beden egitimi ögretmenlerine hentbol ile ilgili egitim CD’leri hazirlanabilir, internet üzerinden egitim programlari verilebilir.

3.1.3. Antrenman Programlari

Klüp antrenörleri, üniversiteler veya hentbol federasyonunun teknik ekibi tarafindan hentbole özgü temel egitim çalismalarini içeren antrenman programlari yas gruplarina göre hazirlanarak beden egitimi ögretmenlerine sunulabilir.

3.1.4. Yardimci Antrenör

Beden egitimi ögretmenleriyle isbirligi içerisinde çalisacak daha önceden hentbol oynamis sporcular, antrenörler yardimci olarak çalisabilir, beden egitimi ögretmeninin özellikle uygulamadaki eksiklerini tamamlayabilirler.

3.1.5. Çalisma Gruplari

Illerde “çalisma gruplari” olusturulabilir. Bu grup içerisinde klüp antrenörleri, hentbol oyunculari, beden egitimi ögretmenleri yer alabilir. Grup içinde görev dagilimi yapilabilir. Teknik bir ekip antrenman programlarini ve çalisma takvimini hazirlarken, diger bir ekip de uygulamalari yapabilir. Üniversitede okurken olusturulan hentbol fan klüp üyelerinin destegi saglanabilir.

3.2. HENTBOL SPORUNUN YAPILABILECEGI SALON VEYA SAHALAR

Beden egitimi ögretmeninin okulda kullanabilecegi uygun bir çalisma alani yoksa diger okullarla veya ildeki salonlarda çalisma imkanlari saglanmalidir. Bu konuda okullararasi isbirligi, federasyonun bu okullarla ve resmi kurumlarla ikili iliskisi önemlidir.

3.3. HENTBOL OYNAMAK IÇIN GEREKLI MALZEMELER

Maddi durumu iyi olmayan okullara federasyon tarafindan kale, file, top gibi malzemeler gönderilebilir. Bunun yani sira maddi durumu iyi olan okullarla veya kulüplerle ikili diyaloga geçilebilir. Eski veya kullanmadiklari malzemeler okullarda degerlendirilebilir. Ayrica sponsorlardan gereken malzeme destegi saglanabilir. EHF’nin okullara malzeme yardimi etkili olacaktir.

3.4. OKUL YÖNETIMI ILE ISBIRLIGI

Okullarda beden egitimi ögretmeninin karsilasacagi en büyük sorunlardan birisi okul yönetiminin hentbole olumsuz bakis açisi olacaktir. Bu sebeple federasyonun okul yönetimleriyle olumlu iliskiler kurmasi önemlidir.

3.5. KULÜP VE OKUL ISBIRLIGI

Okullarda alt yapi çalistiran beden egitimi ögretmenlerinin mutlaka klüplerle isbirligi içerisinde olmasi gerekir. Klüplerin belirli sayida okulla isbirligi yapmalari istenebilir. Beden egitimi ögretmenleri klüp antrenörlerinden teknik destek alabilir, antrenmanlarina katilarak görsel egitim alabilir. Ayrica okullar kulüplerin alt yapisini olusturabilir ve olusturmalidir da..! Bu amaçla “ Bir Okul Bir Kulüp “ projesi adi altinda okullar kulüplesmeye yönlendirilebilir.

3.6. SEHIR IÇI VE SEHIR DISI MÜSABAKALARA KATILIM

Okullarda olusturulan takimlarin daha çok müsabakaya katilmasini saglamak için illerde yapilan maç sayilari arttirilabilir. Illerde okullar arasi lig düzenlenebilir. Sehir disindaki müsabakalara katilim saglanmalidir. Bunun için gereken destek federasyon veya il resmi kuruluslarindan saglanabilir. Beden egitimi ögretmenlerini çalistirdiklari takimla daha fazla müsabakaya katilmasi olumlu etki yaratacaktir.

Sehir disi müsabakalar ve turnuvalar okula maddi olarak yük getirdiginden genellikle beden egitimi ögretmenleri zorluk yasamaktadir. Okul yönetimi spora olumlu bakmiyorsa bu ögretmenlerin önüne büyük bir engel olarak çikacaktir. Bu müsabakalarin finanse edilmesi belli ölçüde saglanabilir.

3.7. YAZ KAMPLARI

Bir veya birkaç okulun birlesmesiyle olusan gruplara takimlariyla beraber yaz kamplari düzenlenebilir. Il içinde veya disinda yapilacak olan bu kamplara daha üst seviyede antrenörler katilarak beden egitimi ögretmenlerinin bilgi seviyesi arttirilabilir.

Ayrica uluslar arasi nitelikteki yaz kamplarina katilim hem deneyim hem de motivasyon açisindan çok önemlidir. Örnegin Alanya’da 11 yildir Yildiz ve Gençlere yönelik olarak “Uluslararasi Open Hentbol Turnuvasi” yapilmaktadir. Buraya takimlarin katilimi bir noktada hentbolün çocuklara tanitimi yaninda, çocuklar ve ögretmenleri için bir ödül niteligi tasimaktadir. Bu tür organizasyonlar EHF tarafindan desteklenmelidir.

3.8. FESTIVALLER VE SENLIKLER

Il içerisinde okul, aile ve resmi kurumlarin isbirligiyle yapilacak olan mini hentbol vb. festivaller hem eglenceli hem de tesvik edici olacaktir. Bu tarz organizasyonlar; ailelerin çocuklarini bu tarz etkinliklerde görmek istemesi nedeniyle okullardan hentbol takimi talep etmesini saglayabilir. Bu festivallere katilim Beden Egitimi Ögretmenlerinde motive edecek ve hentbolü daha da sevmelerini saglayacaktir.

3.9. ÖDÜLLENDIRME

Hentbole motivasyonu saglamak için en önemli yöntemlerden birisi de beden egitimi ögretmenlerini ödüllendirme olabilir. Bu ödüllendirme bireysel, takim veya okul bazinda yapilabilir.

3.9.1. Beden Egitimi Ögretmenlerini Ödüllendirme

Ögretmenlerin yurt içi ve yurt disi hentbol müsabakalarina ve seminerlere katilimi saglanabilir. Plaj hentbolü gibi eglenceli hentbol turnuvalarina izleyici olarak katilmak tarzinda verilecek ödüller farkli takimlarin veya farkli ülkelerin hentbol anlayislarinin da gösterilmesi bakimindan egitici, eglenceli ve de tesvik edici olacaktir.

3.9.2. Hentbol Takimlarini ve Oyuncularini Ödüllendirme

Takim bazinda ödül verilebilir. Yurtdisindaki özel turnuvalara basarili olan okul takimlari gönderilebilir.

Basarili sporcularin daha büyük illerdeki klüplere gitmesi ve egitimleri için burs almalari saglanabilir. Bu beden egitimi ögretmeni için de önemli bir motivasyon olacaktir. Egitim basarisini sporun ve antrenmanlarin olumsuz etkilemesi hususundaki ön yargi çogu zaman beden egitimi ögretmenlerinin karsisina çikmaktadir. Amerika vb ülkelere baktigimizda basketbol gibi branslarda burs kazanma ihtimali ögrencileri spora yönlendirebilmektedir. Hentbol bransi için de böyle bir durum söz konusu oldugunda beden egitimi ögretmenleri hentbol çalismalari için daha çok destek görecektir. Bu destek üniversiteye kabul ve burs bazinda olmasa dahi, klüplerle isbirligine gidilerek saglanabilir. Basarili sporcularin egitim masraflari klüpler veya federasyon tarafindan karsilanabilir. Bu hem ögrencilerin hentbole yönlenmesini saglayacak hem de beden egitimi ögretmenlerine hentbol takimi çikarmak için yükümlülük verecektir.

Uluslararasi okullar için burs imkani EHF tarafindan saglanabilir veya koordine edilebilir.

3.9.3. Okul Yöneticilerini Ödüllendirme

Okul bazinda ödüller ise malzeme ve maddi yönde olabilir. Basarili olan takimlarin okullarina sponsorlar ve ilgili birimlerce verilecek olan para ödülleri yöneticileri hentbole olumlu bakmaya ve beden egitimi ögretmenlerine destek olmaya tesvik edebilir. Ayrica okul müdürlerine bireysel olarak verilecek ödüller, (plaket vb), yurtiçi ve yurtdisi turnuvalarina gitmelerini saglamak da oldukça yararli olacaktir.

4. SONUÇ

Beden egitimi ögretmenlerinin hentbole yönlendirilmesi ve motive edilmesi hentbol sporunun ülkedeki gelisiminde için en önemli unsurlardan birisi oldugu tartisilmaz bir gerçektir.

Hentbolün altyapisinin en önemli kaynagi hiç süphesiz okullardir.

Bu baglamda beden egitimi ögretmenlerinin hentbole bakis açisinin önemi ve getirisi bir kere daha ortaya çikmaktadir.

Bu nedenle beden egitimi ögretmenlerine yönelik özendirici çalismalar ve hentbole yönelik olarak desteklenmeleri her ülke ve EHF açisindan büyük önem tasimalidir.

Okullarda beden egitimi ögretmenlerinin hentbole yönlendirilmesi ve motive edilmesi beden egitimi ve spor yüksekokullarinda ögrenci iken ve ayni zamanda ögretmenlik yaparken gerçeklesmelidir.

Bu konuda EHF’nin ülkeleri, özellikle okullarda hentbol sporunun gelistirilmesine yönelik çalismalarda desteklenmesi, yönlendirilmesi ve en önemlisi de “Okullarda Hentbol Felsefesini” olusturmaya yönelik çalismalarda bulunmasi gerekmektedir.